Dondurucuda/dondurucu bölmede en uygun sıcaklık
Gıdaların saklama ömrü için doğru sıcaklık ayarı çok önemlidir. Sıcaklığın düşmesiyle mikroorganizmaların üreme süreci yavaşlar. Gıdalar o kadar hızlı bozulmaz.
Taze gıdaları dondurmak için -18 °C'lik bir sıcaklık gereklidir. Bu şekilde gıdaların saklanma ömrü uzar ve kaliteleri korunur.
Sıcaklık -10 °C'nin üzerine çıktığında, mikroorganizmalar sonucu bozunma başlar, gıdalar daha kısa bir süre muhafaza edilebilir. Bu sebeple çözülmeye başlayan veya çözülmüş gıdalar ancak bir işlemden geçirildikten sonra (pişirme veya kızartma) tekrar dondurulabilirler. Yüksek sıcaklıklar sonucu mikroorganizmaların çoğu ölür.
Dondurucudaki/dondurucu bölmedeki sıcaklık şu durumlarda artar:
Cihaz kapısı ne kadar sık açılır ve ne kadar uzun süre açık kalırsa.
Cihaza ne kadar fazla miktarda gıda yerleştirilirse.
Yeni konulan gıdalar ne kadar sıcaksa.
Cihazın bulunduğu ortamın sıcaklığı ne kadar yüksekse. Bu cihaz belirli bir iklim sınıfına (ortam sıcaklığı aralığı) yönelik olarak üretilmiştir ve bu iklim sınıfının sınırlarına uyulmalıdır.
