Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Ardıçlı ve biberiyeli geyik sırtı

Zarif bir ziyafet için aradığınız tarif

Geyik sırtı leziz tadıyla bilinir hatta bizzat geyikler birer gurmedir! Her zaman en yumuşak filizleri ararlar. Ardıç meyveleri yemeğe meyvemsi ve keskin bir dokunuş katar.

Geyikler utangaç orman sakinleri olmanın yanı sıra gurmedir. Genç ve vitamin bakımından zengin filizlere, dallara ve taze yapraklara bayılırlar bunun sonucunda etleri oldukça sağlıklı ve yumuşak olur. Bu da onu en lezzetli av eti yapar. Kaçan bir hayvan olan geyik, her zaman tetiktedir ve hareket halindedir dolayısıyla yağ toplama eğiliminde değildir. 100 gram eti yaklaşık 100 kaloridir bu da geyik etini domuz ve sığır etiyle kıyasladığımızda oldukça yağsız yapar. Yumuşak geyik oldukça vahşidir bunun sebebi hayvanların bir ahırda yetiştirilmek yerine doğal ortamlarında gelişmeye bırakılmasıdır. Ardıç meyveleri yemeğe meyvemsi ve keskin bir tat verir. Yemişler sindirimi güçlendiren temel yağları barındırır, aromatik biberiyeyle karıştırıldığında ise lezzet patlaması oluşturur.

Hazırlanışı: 60-70 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Porsiyon: 4

Malzemeler:

  • 1 adet geyik sırtı (yaklaşık 1.500 gr)
  • 1 çay kaşığı çekilmemiş karabiber
  • 4 adet ardıç meyvesi
  • 2 dal biberiye veya 1 sofra kaşığı biberiye yaprağı
  • 1 diş sarımsak
  • 5 sofra kaşığı yağ
  • 150 gr dilimlenmiş domuz eti
  • 400 ml av eti karışımı
  • 200 ml krema
  • 2 sofra kaşığı sos kıvamlaştırıcı
  • Tuz
  • Kırmızı biber

Mutfak Gereçleri: Kızartma tavası

Önerilen fırın ayarı:
Fonksiyon: Üst/alt ısıtma
Sıcaklık: 200-210 °C
Fırın pozisyonu: alttan ikinci göz
Pişirme süresi: 35-40 dakika + ön ısıtma

Alternatif fırın ayarı:
Fonksiyon: Turbo
Sıcaklık: 190-200 °C
Fırın pozisyonu: alttan ikinci göz
Pişirme süresi: 35-40 dakika + ön ısıtma

Ocak ayarı:
Kademe: 9-8
Pişirme süresi: 1-2 dakika

Hazırlanışı:

  1. Çekilmemiş biber ve ardıç meyvelerini iri taneli olacak şekilde ezin ve yağ, biberiye yaprakları ve ezilmiş sarımsakla karıştırın.
  2. Geyiğe kemiğinin üstünden çizik atın ve terbiye karışımı ile fırçalayın.
  3. Fırını önceden ısıtın. Eti tuz ve kırmızıbiber ile çeşnileyin ve domuz etiyle kaplayın, kızartma tavasına yerleştirin ve önceden ısıtılmış fırına yerleştirin.
  4. 20 dakika sonra karışımın yarısını ekleyin ve 20 dakika daha pişirin. Kalan karışımı ekleyin.
  5. Eti kaldırın ve folyoya sarılı bir şekilde 10 dakika boyunca dinlenmeye bırakın. Karışımı süzgeçten geçirin ve kremayı ekleyin. Sos kıvamlaştırıcısını karıştırın kaynatın.
  6. Kemiği geyik etinden ayırın, parçalara bölün ve sosla birlikte servis edin.

İpucu: Farklı bir lezzet katmak için sosa sek kırmızı şarap ekleyebilirsiniz.

Fotoğraf: © Miele