Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Okuma süresi: 1 dakika

Fesleğenli Süt Köpüklü Kahve ve Sığır Eti Suyu

Farklı bir enerji içeceği tarifi

Enerji içeceği olarak sığır eti suyu mu? Edinilmiş bir tat olarak gözükse de oldukça sağlıklı bir içecektir. Maceracılara hitap eden bir tarif.

Geleneksel sığır eti suyu şu sıralar oldukça popüler! Haşlanmış sığır kemikleri ve sebzelerden yapılan bu et suyunun sağlıklı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bunun sebebi pişirme esnasında karışma geçen mineral, protein ve amino asitlerdir. Atalarımız et suyunun faydalarını biliyordu. Et suyuna, Arabica kahve çekirdekleri, sek sherry, bir tutam doğuya özgü baharat ve fesleğenli süt köpüğü kreması ilave edilince ortaya oldukça uyarıcı bir enerji içeceği çıkıyor.

8-10 Porsiyon (yaklaşık 1,25 lt et suyu)

Malzemeler:

  • 2 adet orta büyüklükte soğan
  • 1.5 kg sığır kemiği (küçük parçalara ayrılmış)
  • 500 gr çorbalık sebze ve 1 avuç düğme mantar (ikisi de ince kıyılmış)
  • 50 gr kahve çekirdeği (Arabica)
  • 60 gr kök zencefil
  • 2 adet defneyaprağı
  • 3 adet kekik sapı
  • 6 adet açılmış kakule baklası
  • 1 çay kaşığı köri tozu
  • çekilmemiş karabiber ve yenibahar
  • 2 adet biber (kıyılmış)
  • Tuz
  • taze çekilmiş kırmızıbiber
  • 4-6 sofra kaşığı sek sherry (fino)
  • süslemek için reyhan yaprakları

Et suyunu arındırmak için:

  • 3 adet yumurta akı (yumuşak bir kıvam elde edene kadar çırpılmış)
  • 250 gr çorbalık sebze (ince kıyılmış),
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • Yarım çay kaşığı her baharattan
  • yenibahar
  • sarımsak dişleri ve ardıç meyveleri (ezilmiş)
  • 1 sofra kaşığı rendelenmiş organik limon kabuğu
  • 400 gr kıyma

Fesleğenli süt köpüğü:

  • 1 küçük avuç reyhan yaprağı
  • 200 ml uzun ömürlü süt (%3,5 yağlı)
  • tuz
  • Arnavut biberi tozu

Hazırlanışı:

  1. Kabuğu soyulmamış soğanları ikiye bölün, tahtaya koyun ve yukarıdan aşağıya doğru kesin. Kemikleri çok amaçlı fırın tepsisine yerleştirin, fırının alttan üçüncü bölmesine koyun ve ızgarayı çalıştırın. Fırın Ayarı: Büyük ızgara / 240 °C.
  2. 10 dakika sonra küp küp doğradığınız sebzeleri ıspatula yardımıyla karıştırın. Sebzeler azıcık pembeleşene kadar, sürekli çevirerek 40 dakika boyunca ızgara yapmaya devam edin.
  3. Kahve çekirdeklerini havanda öğütün, zencefili kabuklarıyla birlikte ince bir şekilde kıyın. Ardından kemiklere ve sebzelere serpiştirin ve birkaç dakika daha ızgara yapmaya devam edin.
  4. Defneyapraklarını, kekiği, kakuleyi, köri tozunu, çekilmemiş biberleri ve yenibaharı geniş bir tavaya yerleştirin. Malzemeleri çok amaçlı fırın tepsisine yerleştirin ve 1,8 lt soğuk su ekleyin. Karışımı hızlıca kaynatıp kapağını kapatın ve 6 saat boyunca oldukça düşük bir ısıda (derece 1-2) pişmeye bırakın.
  5. Karışım azıcık soğuduktan sonra ince bir süzgeçten geçirin ve sıkıca bastırarak oluşan tortudan sıvının çıkmasını sağlayın. Soğumaya bırakın ve yüzeyden yağı alın.
  6. Arındırma aşaması için tüm malzemelerin karışımını et suyu kazanına yerleştirin ve tercihen elle karıştırın. Yağı alınmış karışımı ekleyin, ocağa koyup yavaşça kaynatın ve 5 dakika boyunca pişirmeye bırakın. Malzemelerin tavanın yüzeyine yapışmaması için ıspatula ile dikkatlice karıştırın. Tavayı ocaktan kaldırın ve karışımı 1 saat boyunca dinlenmeye bırakın. Kurulama bezini süzgece yerleştirin ve tavadaki malzemeleri süzgece dökün. İçeceği soğumaya bırakın ve gerekirse yağını alın.
  7. Soğuk et suyunu tuz, kırmızıbiber, karabiber ve sherry ile çeşnileyin.
  8. Servis etmeden önce et suyunu doğrudan bardaklara dökün. Süt köpüğü yapmak için, reyhan yapraklarını yıkayın, bir tutam tuz ve Arnavut biberi tozuyla uzun blender kabına yerleştirin. Sütü ısıtın, el blenderiyle yaprakların ve pürenin üzerine dökün. Köpüğü dondurma kaşığıyla alın ve et suyunun üstüne ekleyin. Yabani kereviz dalıyla süsleyin (isteğe bağlı). Hemen servis edin.

İpuçları:

  • Et suyunu ılık veya kaynar olarak servis edebilirsiniz ancak bu durumda daha az çeşni kullanmanız gerekir.
  • Kalan et suyunu, buz kalıbı veya vida kapaklı kavanoz gibi kalıplara dökerek sonradan yemek veya sos yapmak amacıyla kullanabilirsiniz.
  • İsteğiniz doğrultusunda reyhan yerine yabani kereviz kullanabilirsiniz.
  • Sütü köpürtmenin en kolay yolu, cappuccino yapımında kullanılan klasik süt köpürtücülerini kullanmaktır.

Prodüksiyon: Regine Smith Thyme
Yemek stilisti: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stilist: Katrin Heinatz
Fotoğraf: © Wolfgang Kowall