Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Espresso & Kekik Şerit Erişte

Porto şarabı arpacık soğanlı ev yapımı şerit erişte tarifi.

En lezzetli makarna kendi yaptığınızdır. Peki neden farklı malzemelerle yeni şeyler denemiyorsunuz? Espresso ve porto şarabı arpacık soğanlarıyla leziz erişte tarifimizi deneyin. 

Özel makarnaları seviyorsanız neden kendiniz yapmıyorsunuz? Bu tarifle evde erişte yapmanın o kadar zor olmadığını ve espressoyla kekiğin mükemmel uyum yakaladığını göreceksiniz. Espresso porto şarabı sosuna harika bir vurgu katar bunun sebebi pişmiş arpacık soğanlarına eşsiz bir tat katmasıdır. Taze parmesan ve rokayla süsleyerek son dokunuşu yapın, gözleriniz ve tat alma tomurcuklarınız için bir ziyafet hazırlayın. 

Porsiyon: 4

Şerit erişte için malzemeler:

  • 150 gr durum buğday irmiği
  • ​150 gr beyaz un ve çalışma alanı için biraz daha ayırın (ince beyaz un)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • taze çekilmiş karabiber
  • 3 sofra kaşığı taze kekik yaprakları
  • 110-115 gr soğuk duble espresso, örn. Miele Black Edition N°1
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 sofra kaşığı kolza tohumu yağı

Porto şarabı arpacık soğanı için malzemeler:

  • 100-120 gr tereyağı
  • 400 ml porto (Kırmızı)
  • Her espressodan 3 sofra kaşığı, örn. Miele Black Edition N°1 ve soya sosu (doğal fermente edilmiş)
  • 4 adet defne yaprağı
  • 350 gr küçük arpacık soğanı
  • 2 sofra kaşığı kuş üzümü likörü

Diğer malzemeler:

  • 100 gr roka
  • 1-1,5 kırmızıbiber
  • yaklaşık 8 sofra kaşığı parmesan (taze rendelenmiş) ve servis için az miktarda parmesan
  • tuz

Hazırlanışı:

  1. Şerit erişte karışımlarını kesme bıçağı kullanarak mutfak robotunda karıştırın ardından elastik bir hamur elde etmek için elle 5 dakika boyunca yoğurun. Hamuru folyoyla sarın ve en az bir saat boyunca dinlenmeye bırakın.

  2. Fırın tepsisine temiz bir kurulama bezi yerleştirin. Erişte hamurunu dört parçaya ayırın, unlu yüzeyde ince bir şekilde açın ve bir kalem genişliğinde şerit erişteler halinde kesin (bunu makarna makinesi kullanarak yapmak daha kolaydır.) Pişirene kadar erişteleri kurulama bezinin üstüne gevşek bir şekilde yayın.

  3. 40-50 gr tereyağını küçük parçalar halinde kesin ve buzdolabına koyun.

  4. Portoyu, espressoyu ve soya sosunu defne yapraklarıyla kaynatın ve suyunu almak için kapaksız pişirin. Bu esnada arpacık soğanlarını kaynar suda birkaç saniye pişirin, suyunu süzün, kabuğunu soyun ve uzunlamasına dört parçaya kesin.

  5. Arpacık soğanının dörtlü parçalarını büyük bir kızartma tavasında düşük ısıda 50-60 gr tereyağıyla açık kahverengi olana kadar soteleyin. Suyu alınmış porto karışımını ve kuş üzümü likörünü ekleyin, kapağını kapatın ve 5-7 dakika boyunca ağır ateşte pişirin.

  6. 4 derin tabağı ısıtın

  7. Rokayı yıkayın, yapraklarını yerleştirin ve tamamen kurutun. Kırmızıbiberi ayıklayın, çekirdeklerini çıkarın ve ince ince kıyın. 3 LT suyu büyük bir tavada 2 sofra kaşığı tuz ekleyerek kaynatın. Espresso eriştelerini ekleyin ve 1-3 dakika boyunca kaynatın, suyunu süzün ve tavada parmesanla birlikte gevşek bir şekilde karıştırın.

  8. Küp küp kestiğiniz kırmızıbiberi arpacık soğanlarına ekleyin, tavayı ocaktan alın ve soğuk küp tereyağıyla çevirin. Gerekirse tuzla çeşnileyin.

  9. Öncelikle roka yapraklarını derin bir tabağa yerleştirin ve espresso erişteleri ile arpacık soğanlarını sosuyla birlikte ekleyin, azıcık parmesanla süsleyin ve hemen servis edin.

İpuçları: 

  • Erişteler birkaç gün öncesinden açılıp, kesilip, kurutulabilir.
  • Erişte için espresso ağırlık baz alınarak daha isabetli bir şekilde eklenebilir.
  • Açılan hamur ne kadar taze ve inceyse o kadar hızlı bir şekilde pişer.
  • Eğer aceleniz varsa bol miktarda tereyağını, parmesanı ve kırmızıbiberi espresso kekik erişteyle karıştırın ve porto şarabı arpacık soğanlarını eklemek yerine roka üzerinde servis edin.

Prodüksiyon: Regine Smith Thyme
Yemek stilisti: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stilist: Katrin Heinatz
Fotoğraf: © Wolfgang Kowall