Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Kahveli tatlılar

Kafein tutkunları için tatlılar.

Kahve sadece içecek olarak kullanılmamalıdır! Kahve, kahve karamel, çıtır kahve tuileleri, konyaklı kahve likörleri, tonka fasulyeleri ve vanilya gibi lezzetli tatlılar yapmak için harika bir seçimdir. Nasıl dayanabilirsiniz ki?

Kahve inanılmaz derecede çok yönlüdür dolayısıyla hem lezzetli bir içecektir hem de tatlılarla harika bir uyum yakalar. Hafif acılığı, tatlılarınıza farklılık katarken likörlerin tadını tamamlar. Dondurma, meyveler ve hamur işleriyle harika bir uyum yakalayan kahve, birçok farklı tatlıya farklı bir dokunuş katar. Sormamız gereken tek bir soru kaldı: neden tüm tatlılar kahveyle yapılmıyor?

Espresso-Stracciatella Dondurması

Porsiyonlar: yaklaşık 1 litre

Malzemeler:

  • 50 gr espresso çekirdeği 
  • 1 vanilya çubuğu
  • 300 ml süt
  • 250 gr şekerli krema
  • 6 adet yumurta sarısı (orta büyüklükte, taze ve organik yumurtalardan)
  • tuz
  • 100 gr ham şeker (tam şeker kamışı, sağlıklı gıda marketlerinde bulabilirsiniz)
  • 50 gr glikoz şurubu (ipucunu gör)
  • 3 sofra kaşığı konyak
  • 80-100 gr bitter kahveli çikolata (espresso veya mocha çikolatası, en az %60 kakaolu)

Hazırlanışı:

  1. Geniş ve düz bir tabağı veya fırında kullanılabilen bir tavayı, fırının alttan ikinci bölmesine yerleştirin ve önceden ısıtın. Fırın Ayarı: Üst / Alt ısıtma / 160°C.
  2. Kahve çekirdeklerini bir havanda öğütüp, sıcak bir tavada 13-15 dakika kavurun. (Bir sonraki tarifi gör.)
  3. Vanilya çubuğunu uzunlamasına kesin ve çekirdekleri çıkarıp ayırın. Çekirdekleri ve çubuğu, süt ve kremayla birlikte kahve çekirdeklerine ekleyin ve düşük ısıda kaynatın. Hemen tavayı ocaktan kaldırın, kapağını kapatın ve karışımı 15 dakika boyunca dinlendirin.
  4. Büyük bir buzlu su kabı hazırlayın.
  5. Bir tutam tuzu, ham şekeri, glikoz şurubunu ve yumurta sarılarını bir kaseye yerleştirin (ısıya dayanıklı, yuvarlak tabanlı mikser kasesi her zaman en iyisidir) ve bir el mikseriyle çırpın. Kabı, içinde su bulunan küçük sos tavasına yerleştirin ve köpürene kadar çırpın. Bir süzgeç yardımıyla sıcak kahve ve krema karışımını süzgece dökün, sürekli karıştırın ve kremsi bir yoğunluk elde edene kadar su banyosuyla çırpma işlemine devam edin. Karışımın fazla ısınmasına izin vermeyin (maks. 85°C) aksi takdirde tekrar akışkan kıvama gelecektir. Vakit kaybetmeden kabı buzlu suya yerleştirin ve krema soğuyana kadar çırpın.
  6. Konyağı soğuk karışıma dökün ve karıştırın ardından dondurma yapma makinesine yerleştirip dondurun. Çikolatayı kesin ve küçük bir kaba yerleştirin ardından su banyosuyla eritin. Biraz soğutun. Çikolatayı donmuş dondurma karışımına yavaşça ve ince bir çizgi halinde dökün ve karıştırın.
  7. Dondurmayı önceden soğutulmuş donma kabına koyun ve servis yapana kadar dondurucuda bekletin. Dondurma çok fazla donduysa, servis öncesinde yumuşaması için buzdolabında 10-20 dakika boyunca bekletilebilir. Dondurma kaşığı veya suya batırılmış bir sofra kaşığıyla porsiyonları bölün ve kahve karamelli meyveler veya çıtır tuileler (tarifleri inceleyin) ile servis edin.

İpuçları:

  • Erimiş çikolataya su girmemesine özen gösterin aksi takdirde çikolatayı sulandırıp sertleştirecektir.
  • Glikoz şurubunu internetten sipariş edin veya kendiniz yapın: 100 ml’lik suya 50 gr glikoz ve 50 gr şeker ekleyin, karışımı kaynatın ve hacminin yarısına gelince durun. Soğumaya bırakın. Kullanılmayan şuruplar vida kapaklı kavanozda süresiz olarak saklanabilir. Sertleşen şurup sıcak bir su banyosuyla yumuşatılabilir.
  • Kalan tuileleri dondurmanın yanında servis edin.

Çıtır Kahve Tuileleri

Malzemeler:

  • 1 paket vanilya şekeri
  • 70 gr pudra şekeri
  • 1 tutam tuz
  • 75 gr un (ince beyaz un)
  • 1 servislik çözünebilir kahve (2 g hazır kahve)
  • 1 sofra kaşığı öğütülmüş badem
  • 2 çay kaşığı ince kıyılmış organik portakal kabuğu
  • 1 yumurta (orta büyüklükte)
  • 80 ml süt
  • 1 silikon fırın tepsisi

Hazırlanışı:

  1. Tüm parçaları uzun bir sürahiye yerleştirin ve çubuk blender ile çırpın, kapağını kapatın ve en az 30 dakika boyunca dinlenmeye bırakın. Su bardaklarını, uzun saplı bir pişirme kaşığını ve oklavayı hazırlayın (önceki tarifi inceleyin).
  2. Fırını önceden ısıtın. Fırın Ayarı: Üst / Alt Isıtma / 160°C.
  3. Silikon pişirme kalıbını fırın tepsisine yerleştirin. Çay kaşığı veya sofra kaşığı kullanarak karışımın küçük porsiyonlarını fırın tepsisine yerleştirin ve kaşığın arkasıyla veya küçük bir ıspatula yardımıyla karışımı yayarak küçük halkalar oluşturun. Karışımın halkaları taşmayacaktır dolayısıyla aralarına fazla boşluk koymanıza gerek yoktur. Karışım ne kadar inceyse tuilelerde o kadar çıtır olacaktır.
  4. Halkaları alttan ikinci bölmede, kenarları iyice kızarıncaya kadar 12-15 dakika pişirin.
  5. Ispatula yardımıyla halkaları sıcak pişirme kalıbından çıkarın. Küçük koniler oluşturmak için birlikte katlayın veya birleştirin ve her koniyi bir bardağa dik konumda yerleştirin veya yatırıp tahta kaşık sapı veya oklava yardımıyla nazikçe kıvrım oluşturun. Soğumaya ve sertleşmeye bırakın. Karışımın geri kalanına devam edin.

İpuçları: 

  • Tuileler yalnızca silikon pişirme kalıplarında pişirilebilirler. Karışımı buruşturduğu için yağ geçirmez kağıt kullanılmamalıdır.
  • Kullanımdan önce pişirme kalıbı yağlanmamalıdır.
  • Karışım hazır kahve olmadan da yapılabilir.
  • Konileri yapmak için çemberlerin çapı 10-12 cm olmalıdır.
  • Tuileler yalnızca sıcakken şekillendirilebilir.
  • Kullanıma kadar tuileler soğuk ve kuru bir yerde tutulmalıdır.

Kahve Karamelli Meyveler

Porsiyon: 6

Malzemeler:

  • yaklaşık 200 gr meyve (örn. ahududu, çilek, yaban mersini, dilimlenmiş armut vb.)
  • 6 sofra kaşığı esmer şeker
  • 1 fincan kahve (yakl. 125 ml)

Hazırlanışı:

  1. Meyveleri yıkayın ve kağıt havluyla kurutun.
  2. Şekeri küçük ve ağır tabanlı bir tavaya yerleştirip orta ateşte (Seviye 7) ısıtın. Şekerin kenarları erimeye başladığı zaman tavayı nazikçe çevirin (glazürlü vişneler tarifinin ipuçlarını inceleyin).
  3. Her şey eriyip biraz karamelize edildiğinde, kahveyi ve 3-4 sofra kaşığı suyu ekleyin. Ateşi kısın ve şekeri çözmek için karıştırın. Sıvının buharlaşmasını engellemek için tavanın kapağını kapalı tutun.
  4. Meyveleri karıştırın, ısıtın ve hazırlayın. İstenilen yoğunluğa ulaşılana kadar karameli ısıtın, meyve tabaklarında eşit olarak paylaştırın ve servis edin.


 

Konyaklı Kahve Likörü, Tonka Fasulyesi ve Vanilya

Porsiyonlar: Yaklaşık 1,3 litre

Malzemeler:

  • 1 adet vanilya çubuğu ve gerekirse doldurulmuş şişeler için 1-2 ekstra parça
  • 1 adet tonka fasulyesi (baharat rafı)
  • 4 adet yeşil kakule tohumu
  • 450 gr pudra şekeri
  • 70 gr öğütülmüş kahve veya espresso (%80 Arabica, %20 Robusta, çok ince kıyılmış olmaması gerekmektedir)
  • 0,7 cl konyak (veya brendi, %40)

Hazırlanışı:

  1. Vanilya çubuklarını uzunlamasına kesin, tonka fasulyeleri ve kakule tohumlarını doğrayın, şeker ve 500 ml su ile kaynatın. Şeker çözünene kadar düşük ısıda yavaşça kaynatın.
  2. Kahveyi karıştırın, kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. Konyağı ekleyin, kapağını kapatın ve 3-4 gün boyunca demlenmeye bırakın, günde bir kez temiz bir kaşıkla karıştırın.
  3. Likörü, kurulama beziyle kaplanmış bir süzgeçten geçirin, şişelere dökün ve servis etmeden en az 3 hafta önce dinlenmeye bırakın.

İpuçları:

  • İri taneli öğütülmüş kahve kullanmak son filtreleme aşamasını daha kolay kılar.
  • Küçük şişelerdeki likör harika bir hediye olabilir.
  • Küçük bir tatlı için likörü az miktarda kremayla süsleyip servis edin.
  • Kahve likörünü tatlıların (örn. vanilya kremaları, tartlar, dondurma veya küçük bisküvili kremalı pastalar) üzerine dökebilirsiniz.

 

Prodüksiyon: Regine Smith Thyme
Yemek stilisti: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stilist: Katrin Heinatz
Fotoğraf: © Wolfgang Kowall​