Daha fazlasını öğrenmek için ekranı kaydırın

Ratatuy

Çeşnili balıklar için renkli bir tarif.

Nice’de ortaya çıkan ratatuy, Fransa’nın Provençal mutfağının geleneksel bir öğesidir. Fakat bugün tüm Avrupa’da farklı çeşitlerini görmek mümkündür. Bu tarif özellikle çipurayla iyi bir uyum yakalar.

Eskiden ratatuy yoksul insanların yemeği olarak bilinirdi. Saatlerce kalan sebzelerini pişirirlerdi hatta sebze atıkları bile bazen tencereye giden yolu bulurlardı. Bu ratatuy (ratatouille) Nice’nin Provençal mutfağında ortaya çıkmıştır ve bunu adından da anlayabiliriz: "rata" eşelemek" ve "touille" karıştırmak anlamına gelmektedir. Bu yüzden ratatuy, saatlerce pişirilen ve kaynatılan "karıştırılan yemek" anlamına gelmektedir. Bunun sizi yanıltmasına izin vermeyin. Bugünlerde ratatuy tüm Avrupa’da yaygındır hatta dünyanın en üst düzey şeflerinin mutfağına bile girmeyi başarmıştır. Temelde soğan, sarımsak, kırmızıbiber, domates ve genellikle patlıcandan yapılır ancak bu yemek oldukça yaygın olduğu için birçok farklı çeşidi de mevcuttur. Hepsinin tek bir ortak noktası vardır: yüksek sebze içeriği ve kolay sindirilebilirliği sayesinde ratatuy oldukça sağlıklı bir yemektir.

Hazırlanışı: 70 dakika
Aktif hazırlama süresi:
30 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Porsiyon: 2

Malzemeler:

  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet sarı biber
  • Yarım sakız kabağı
  • 6 adet kokteyl domates
  • 6 adet mantar
  • 1 adet arpacık soğanı
  • 2 diş sarımsak
  • ½ çay kaşığı kekik yaprağı
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 2 sofra kaşığı zeytin yağı
  • 2 dal biberiye

Mutfak Gereçleri: Bıçak, kesme tahtası, vakumlu poşet

Hazırlanışı:

  1. Tüm sebzeleri yıkayın ve gerekirse kabuğunu soyun. Normal, lokma büyüklüğündeki parçalar halinde doğrayın.
  2. Arpacık soğanını ince küp şeklinde doğrayın ve sarımsakla, çeşniyle ve otlarla karıştırın ardından sebzelere ekleyin.
  3. Her şeyi vakumlu poşete koyun ve 3 numaralı ayardaki vakumlama gözünde vakumlayın.
  4. “Sous-vide” ayarını kullanarak ratatuyu en alttan ikinci rafta buharlı fırında pişirin. Sıcaklık: 65°C, pişirme süresi: 40 dakika.
  5. Vakumlu poşetteki her şeyi çıkarın, tabaklara yerleştirin ve biberiye dallarıyla süsleyin.

İpucu: Çeşnili balıkla iyi bir uyum yakalar.

Fotoğraf: © AdobeStock