Mart Visser

Zamana bağlı olmayan zarafet
Mart Visser



Hollanda'nın en gözde moda tasarımcılarından biri ve Avrupa'nın tasarım sahnesi de kreasyonlarına hayran. 2012'de „Mart Visser Haute Couture“ 20. yıl dönümünü kutladı; kutlama yapmak için iyi bir neden ve olabilecek en iyi motivasyon.

Model, sanatsal hazırlanmış, uzun kollu beyaz bir rüya gelinlik ve uzun bir duvak ile podyuma çıktığında 1800 davetli konuk arasında bir mırıldanma başlıyor. Stil dolu kreasyon şüphesiz Mart Visser'in çok konuşulan 40. Haute-Couture-Show'unun zirvesi. Moda tasarımcısı yıl dönümü koleksiyonunun tanıtımı için ideal çerçeveyi seçti: Hollanda'nın Vianen kentindeki "Miele Catwalk"ta her yıl uluslararası stilistler, trend belirleyiciler ve moda gazetecileri buluşuyor.
Yaratıcı Hollandalı 1992'de "Mart Visser Haute Couture" isimli markasını kurduğundan bu yana yılda iki kere yeni bir bayan koleksiyonu çıkarıyor ve her defasında da övgülerle ve coşkuyla karşılaşıyor. Amsterdam'daki atölyesiyle şu anda Avrupa'nın en çok ilgi gören moda tasarımcıları arasında yer alıyor. Bu kesinlikle şaşırtıcı değil. Visser'in modern, asil tasarımları oldukça anlamlı, ama aynı zamanda da keskin çizgilere sahiptir ve saf zarafeti ve feminenliği, modern, monden, çetin, sofisitike bir şekilde canlandırıyor. İster uzun parlak akşam robdöşambrları, koyu mavi veya bronz, yumuşak ve deri eklentilere sahip kostümler ya da siyah ve beyaz hafif yaz rüyaları; kreasyonları her zaman güçlü bir kişiliğin karakteristik imzasını taşıyor.

Visser'in özel stili Kopenhagen'deki ünlü efsanevi International Design Center moda uzmanlarının da dikkatini çok erken çekti. Bu nedenle o dönemde henüz yeni gelişmekte olan tasarımcıyı mezuniyetinden sonra Amsterdam'daki Montaigne Fashion Academy'ye davet ettiler ve mastırını bu okulda yapmasını istediler. İstenen oldu ve görünen o ki bu oldukça iyi bir karardı: Visser eğitimi sırasında ve kısa bir süre sonra birkaç zaman boyunca Amsterdam'da ünlü moda tasarımcısı Frans Molenaar'a ve New York'ta Anne Klein ve Koos'a asistanlık yaptı. Henüz 25 yaşında ve sırt çantasında bol cesaret ile büyük rüyasını gerçekleştirmeye karar verdi ve kendi markasını kurdu. Bunun doğru adım olduğu ise en geç bir sosyete etkinliğinde kendini gösterdi: Birinci kreasyonlarından birini Hollandalı ünlü bir aktris izlemeye geldi. Tasarımcı bundan sonra sürekli yükseldi.

Bugün çeşitli toplum alanlarındaki Hollandalı birçok seçkin, sadık takipçileri arasında yer alıyor. Politik bir kariyere adım atmayan, büyük bir şirket yönetmeyen veya paralarını Show dünyasında kazanmayan kadınlar da Visser'in koleksiyonlarına bayılıyor; üstelik bu koleksiyonlar artık sofra takımları ve aksesuarlar da içeriyor. Bunun nedeni stil dolu ama yine de kullanışlı olmaları ve en yüksek standartlara göre hazırlanmalarıdır. Çünkü geleneksel terzi sanatı ve kalite açısından birinci sınıf materyaller bu yüksek moda tasarımcısı için kesinlikle kaçınılmaz. Özellikle de bu nedenle ev aletleri üreticisi Miele'yi mükemmel "suç ortağı" olarak görüyor. Büyük zahmetlerle hazırlanan ve çok sevilen gömlekler, elbiseler, etekler ve pantolonlar nede olsa mümkün olduğunca uzun süre güzel kalmalı. İşte bu noktada Miele çamaşır makinelerinin ve kurutucularının özel programları devreye giriyor.

www.martvisser.com

Metin: Kim Leclaire